Przygotowywanie ziół – kiedy tak właściwie należałoby je wykorzystywać?

Przygotowywanie ziół nie jest trudną sprawą. Wypada się do tego jednak prawidłowo zabrać, aby zioła nie zostały uszkodzone i nie utraciły swoich cennych wartości odżywczych. W szczególe, świeże zioła należy kupować u sprawdzonych hodowców lub też również uprawiać samodzielnie w donicach na balkonie lub w kuchni czy też na grządkach w ogrodzie. Zawsze przez użyciem należy pamiętać o ich niezmiernie dokładnym umyciu.

Zioła albowiem pryskane są nieraz środkami chemicznymi, a w ich listkach czai się ziemia oraz drobne owady. Następnie należy delikatnie siekać je na drobno gigantycznym i ciężkim nożem, to naturalnie dzięki któremu zioła będą rzeczywiście posiekane, a nie poszarpane. Jeżeli komuś niesłychanie przeszkadzają przy jedzeniu łodyżki, powinien je wcześniej oberwać. Istotne, żeby siekać zioła na krótką chwilę przed dodaniem do potrawy. W przeciwnym razie zdążą się utlenić.

Zioła dodajemy na sam koniec gotowania. Wysoka temperatura działa bowiem niszcząco na delikatne witaminy i drogocenne związki zawarte w roślinach – wypróbuj blueberry nasiona. Zioła w ziołolecznictwie występują pod wieloma bogatymi postaciami. Zasadniczo, używa się ich po poddaniu pewnej obróbce. Najbardziej popularne i cenione substancje wytwarzane z ziół to napary, odwary, nalewki, syropy, soki, maceraty oraz olejki.

By sporządzić napar, należy na krótko przed wypiciem zalać zioła wrzącą wodą. Odwar różni się od niego tym, iż zioła gotuje się przez kilka minut na ogniu. Proces przygotowania nalewek jest mnóstwo dłuższy oraz umie trwać nawet do kilkunastu miesięcy. Zioła zalewa się rozcieńczonym spirytusem oraz odstawia do przereagowania. Potem, kiedy już nalewka się „przegryzie”, dodaje się jej parę kropel do wody mineralnej.

Sporządzenie syropu tak samo jak odwaru wymaga gotowania. W tym przypadku jednakże świeże zioła gotuje się w cukrze aż do powstania gęstej substancji. Soki wytwarzać wolno w każdej temperaturze na skutek mechanicznego wyciskania owoców, warzyw i ziół. Maceraty także przyrządza się na zimno. Chłodną wodą zalewa się zioła. Następna z metod przetwarzania ziół to wytwarzanie olejków. Jest to niesłychanie skomplikowany proces, jakiego nie wolno zrealizować w domu. Polega bowiem na destylacji pary wodnej.

Dodaj komentarz