Grill nie tylko w Polsce – jak grillują inne narody?

Grill kojarzy się nam w głównej mierze z Ameryką, w jakim miejscu namiętnie przygotuje się znaczące oraz soczyste kawałki mięsa, w wielu wersjach smakowych. Z kolei Brazylijczycy preferują uroczy smak grillowanych plonów. Absolutnie inne upodobania kulinarne mają tudzież Chińczycy, jacy na ruszt wrzucają larwy insektów, owady lub ptaki. Jakim sposobem robią to Polacy oraz jak do grillowych rewolucji kulinarnych podchodzą mieszkańcy innych nacji? O preferencjach smakowych Polaków oraz nie tylko opowiada Katarzyna Zadka, fachowiec ds. odżywiania programu edukacyjnego „Żyj pyszne oraz zdrowo”. „Co kraina, to obyczaj, co familia to zwyczaj”, mówi znane polskie przysłowie.

Odnosi się ono do wszystkich sfer życia, też do uznawanego za nasz „sport narodowy” – grillowania. Wedle badań IPSOS, w sezonie grillowym, czyli okresie od wiosny do jesieni, aż jedna druga z nas deklaruje, iż bywa na nim przeciętnie dwa razy w miesiącu, a tylko co piąty weryfikuje, iż nie robi tego pod żadnym pozorem. Gdy rozpalamy rożen, nasz gust kulinarny najczęściej kieruje się ku standardowym oraz poprawnie kultowym smakom. Pośród wszystkich osiągalnych dań preparowanych na grillu aż 87% Polaków najentuzjastyczniej wybiera bezsprzecznie kiełbasę. W większości wypadków dodajemy do niej musztardę (80%), keczup (81%) i pieczywo (70%).

Też entuzjastycznie grillujemy mięso wieprzowe bądź też wołowe (77%), mięso drobiowe (62%) i ryby (21%). Preferencje Polaków wobec miejsc zgromadzeń przy ruszcie są niezmienne. Najentuzjastyczniej grillujemy bo w domu, ogrodzie, lub też na działce. Młodsi czas przy ruszcie spędzają najczęściej ze znajomymi, raczej w większym gronie, starsi wolą te chwile spędzać wspólnie z familią. Tak jak w Polsce, tak oraz na globie przyzwyczajenia kulinarne innych nacji są zakorzenione w tradycji.

Absolutnie inne dania z grilla odnajdziemy np. w Meksyku lub Stanach Zjednoczonych – oto Grille Broil King. Tam częściej na ruszt wędrują znaczące kawałki mięsa, które przygotuje się w całości na wolnym ogniu, nawet przez kilka godzin. Dopiero tak zrobione mięso kroi się na mniejsze porcje np. na steki. Meksykanie uwielbiają grillować znaczące kawałki wołowiny, które w następnej kolejności kroją na cieniutkie paseczki oraz konsumują zawinięte w Burritos bądź też Tacos z akcesoriami takimi jak pasta guacamole, kwaśna śmietana czy grillowana czerwona cebula.

Dodaj komentarz